Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американските

...
 Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американските
Коментари Харесай

„Бясното куче“ бе сритано отзад

 Решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия прозвуча като гръм от ясно небе. Първите две денонощия коментаторите към момента се съмняваха дали това решение ще се въплъти на процедура, а няма да остане следващия „ туит “ в профила на президента. Но по-късно последва гръмката оставка на министъра на защитата, „ Бясното куче “ Матис и не оставаха никакви подозрения. Съединени американски щати се изтеглят от Сирия! А по-късно последва и директивата на Пентагона, според която в стодневен период Сирия би трябвало да бъде напусната от към 2000 американски военнослужещи, които, съгласно съветските оценки, се намират в 20 бази. Освен това след приключването на този период би трябвало да бъдат прекъснати и въздушните удари на Съединени американски щати в тези региони.
Изтеглянето на американците от Сирия е удар на първо място по сирийските кюрди. Именно американците им помагаха те изцяло да се отделят от Дамаск и даже да разгласят лична автономност. Така през март 2016 година бе оповестено основаването на федеративен район в регионите източно от Ефрат, където кюрдите даже организираха серия от локални избори на друго ниво и образуваха държавно управление. Това държавно управление се опира на един тип войска – образувалите се тук в хода на гражданската война кюрдски отряди. Всичко това се организира под въздушното и наземно прикритие на Съединени американски щати, чиято авиация и полеви бази блокираха всички опити на Дамаск да си върнат териториите. Именно в този район, по време на един подобен опит частите на съветската частна военна компания „ Вагнер “ попаднаха под ударите на американците и понесоха загуби. И в този момент американците си потеглят.

В сирийски Кюрдистан тази вест провокира резултата на взривила се бомба. Това решение на Тръмп се назовава там изменничество и удар с нож в гърба. Мъката и суматохата на кюрдите са разбираеми. Сега те, с цел да оцелеят, би трябвало да водят договаряния с Дамаск и да се отхвърлят от проектите за самостоятелност. Впрочем, наблюдаващите през цялото време предупреждаваха кюрдите, че те не са нищо повече от дребна разменна монета в огромната игра на Съединени американски щати и че американците, в случай че им се отдаде опция, ще ги пожертват без никакви сантименталности. Така и стана…

Впрочем, Дамаск през днешния ден надали ще се заеме с огромно пречистване на Кюрдистан. Новите обвинявания в свирепост към цивилното население не са му нужни и по тази причина, с огромна възможност по време на договарянията кюрдите ще могат даже да си изпросят избрана автономност в състава на Сирия. В някои източници към този момент се появи информацията за начало на договарянията с представителите на сирийските управляващи в град Ел Камишли в североизточната част на страната по въпроса за предаването на териториите източно от Ефрат под контрола на Дамаск. Едновременно с това се оповестява за изпращане на делегация, близка до Кюрдската работническа партия от иракски Кюрдистан в сирийската столица за договаряния за помирение при едно изискване: оповестяване на обща прошка за кюрдите.

Очевидно е, че решението за извеждането на войските от Турция ще задвижи всички тектонични плочи в района. Решението стана същински празник за Анкара, за която кюрдският въпрос исторически е крайъгълен камък за вътрешната сигурност. Да приказваме ли, че Анкара бе извънредно недоволна от поддръжката към кюрдите от страна на Съединени американски щати и това я отдалечи мощно от Вашингтон. Малко преди оповестяването на извеждането на американските войски, президентът Ердоган разгласи готвена военна интервенция в района източно от Ефрат. След това Турция изпрати спомагателни сили на границата със Сирия. И в този момент нищо няма да спре турците да се разправят със върлите си врагове. При това, за разлика от Дамаск, Анкара по никакъв начин не се бои да организира в района същинска наказателна експедиция и да унищожи цялата автономност като такава.

Извеждането на войските от Сирия оголва още един проблем, който рядко се чува, обвързван с американското наличие, само че който е явен за всички специалисти – това е сдържането на Иран. Именно американското наличие в Кюрдистан не разрешава на иранците дефинитивно да затворят шиитската дъга Иран-Ирак-Сирия-Ливан. И в случай че Дамаск си върне контрола над тези райони, то политически ще завоюва Иран, което ще стане извънредно мъчителна вест за Израел, който даже не бе предизвестен за готвещото се решение на Тръмп. Както настояват израелските вестници, министър-председателят Бенямин Нетаняху е схванал за желанието на Доналд Тръмп едвам пет минути преди да бъде обявено публично за готвеното евакуиране на войските. Това решение, на процедура, обезценява всички старания на Биби по противопоставяне на усилването на позициите нае Иран и в вероятност може да му коства длъжността. Коментаторите към този момент са съумели да нарекат това персонално възмездие на американските хасиди, тясно свързани със семейство Тръмп против израелските либерали от партия „ Ликуд “, стоящи зад опитите за свалянето на Тръмп посредством импийчмънт.

Очевидно е, че тази политическа лавина, детонирана с решението за извеждането на войските, няма по какъв начин да не е повлякла и министъра на защитата Матис, който избира политическата канадска битка пред политическия шахмат. За него изтеглянето на войските от Сирия стана персонално проваляне и изменничество на американските ползи в координационната система, където Съединени американски щати диктуват волята си по целия свят. И неговата оставка най-вероятно е знак, че разпоредбите на политическата игра стартират да се трансформират. За Русия оставката на „ Бясното куче “ е позитивна вест, без подозрение. Нали точно Матис бе непримиримият зложелател на Русия и последовател на острото противостоене с нея. Именно Матис убеди Тръмп да даде летално оръжие на Украйна и по всякакъв начин да се ускорява нейната отбранителна дарба. Той първи, още преди да се изяснят всички условия се изрече и поддържа позицията на Украйна след случая в Черно море през ноември. И в този момент го няма. Прав му път.

Превод: В.Сергеев
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР